Dünya Sağlık Örgütü bugün, iki yollu bir pandemiye son verilmesine yardımcı olmak için 2022'nin Ortalarına Kadar Küresel Covid-19 Aşısı Elde Etme Stratejisini (Strateji) başlattı : yoksul ülkelerdeki insanlar risk altında olmaya devam ederken, yoksul ülkelerdeki insanlar risk altında olmaya devam ediyor. yüksek aşılama oranlarına sahip daha zengin ülkelerde çok daha fazla korumaya sahiptir.
DSÖ, Eylül ayı sonuna kadar her ülke, ekonomi ve bölgenin %10'unu aşılamayı hedeflemişti, ancak o tarihe kadar 56 ülke bunu başaramadı, bunların büyük çoğunluğu Afrika ve Orta Doğu'daki ülkeler.
Yeni strateji, DSÖ'nün bu yıl sonuna kadar her ülke nüfusunun %40'ını ve 2022'nin ortasına kadar %70'ini aşılama hedeflerine ulaşmak için bir planın ana hatlarını çiziyor.
DSÖ Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bilim, güçlü, hayat kurtaran araçları tarihteki herhangi bir salgından daha hızlı sunarak rolünü oynadı" dedi. “Ancak bu araçların birkaç ülke ve şirketin elinde toplanması, zenginlerin korunması ve yoksulların ölümcül bir virüse maruz kalmasıyla küresel bir felakete yol açtı. Bu yıl ve gelecek yıl için hala hedeflere ulaşabiliriz, ancak bugüne kadar gördüklerimizin ötesinde bir düzeyde siyasi taahhüt, eylem ve işbirliği gerektirecek.”
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Bu, COVID-19 pandemisinden herkes için her yerde maliyetli, koordineli ve güvenilir bir yoldur” dedi. “Koordineli, adil bir yaklaşım olmadan, herhangi bir ülkedeki vakaların azalması zamanla sürdürülemez. Herkesin iyiliği için acilen tüm ülkeleri yüksek düzeyde aşı kapsamına almalıyız.”
Küresel aşılama hedeflerine ulaşmak için, her ülkede önce aşılanan tüm yaşlı yetişkinler, sağlık çalışanları ve her yaştan yüksek risk gruplarıyla, ardından her ülkede tam yetişkin yaş grubuyla aşılamada üç aşamalı bir yaklaşım olmalıdır. ülke ve son olarak ergenlerin genişletilmiş aşılanması.
Dünya nüfusunun %70'inin aşılanması için en az 11 milyar doz aşı gerekiyor. Eylül ayının sonunda, dünya çapında zaten 6 milyardan fazla doz uygulanmıştı. Şu anda ayda yaklaşık 1,5 milyar doz olan küresel aşı üretimi ile, bu dozların adil bir şekilde dağıtılması koşuluyla, tedarik açısından küresel aşılama hedeflerine ulaşmak için yeterli aşı bulunmaktadır.
Düşük ve düşük orta gelirli ülkeler için gerekli aşı dozlarının çoğunu COVAX, African Vaccine Acquisition Trust (AVAT) ve ikili sözleşmeler aracılığıyla tedarik etmek için önemli miktarda finansman zaten yatırıldı. Bu ülkeler için kalan aşı dozlarını güvence altına almak için ek yatırımın yanı sıra ülke içi teslimatı desteklemek için yatırım yapılması gerekiyor.
Kaynak:https://www.who.int/news/item/07-10-2021-who-un-set-out-steps-to-meet-world-covid-vaccination-targets